18. Septembra 2018.

U Prištini sastanak Balkanske mreže za oduzimanje ilegalno stečene imovine

agencija balkanska

Balkanska interagencijska mreža za oduzimanje ilegalno stečene imovine (BARIN) održala je drugi sastanak u Prištini o temi “Planiranje prije oduzimanja”.

BARIN mreža se sastoji od vladinih agencija iz Albanija, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom koja je oduzeta od kriminalaca.

Svoja iskustva o temi konferencije podijelili su stručnjaci iz holandske i belgijske kancelarije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i predstavnici privatnih kompanija za oduzimanje imovine u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.

Svaka članica je predstavila novosti o uspostavljanju svojih vlastitih kancelarija za upravljanje oduzetom imovinom, kao i pregled interagencijske saradnje u pogledu upravljanja oduzetom imovinom stečenom kriminalom.

Naredni planovi mreže uključuju izradu web stranice, kao načina razmjene tehničkih podataka o upravljanju imovinom između članova BARIN mreže.

Sastanak je organizovala agencija AMSCA iz Kosova, a finansirao instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija (TAIEX), uz podršku projekta “Dalja podrška kosovskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nasilnog ekstremizma” (OCC-CVE), koji finansira Evropska unija.

OCC-CVE projekat će služiti kao BARIN Sekretarijat u toku faze osnivanja, saopšteno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano