18. Januara 2019.

U SAD uhapšen Siniša Đurđić, osumnjičen za ratne zločine u BiH

Tužilaštvo BiH 1

Tužilaštvo BiH je postupilo po molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći SAD u  krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Siniše Đurđića (1973.), kroz saradnju sa pravosudnim institucijama SAD-a u pogledu razmjene informacija od značaja za vođenje ovog postupka, kao i kroz direktnu pomoć saslušanjem svjedoka u predmetu ratnog zločina.

Siniša Đurđić je pod istragom pravosuđa SAD-a zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti prilikom emigriranja i useljenja u SAD, što je kažnjivo prema američkim imigracijskim zakonima.

Takođe, u predmetu Tužilaštva BiH Đurđić je osumnjičen za počinjene ratne zločine u predmetu Tužilaštva BiH, te će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo provodi istragu protiv Siniše Đurđića zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata u BiH,  u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona „Kon Tiki“ u Vogošći  i “Planjina kuća“ u Svrakama, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika u navedenim objektima.

Tužilaštvo BiH je u navedenom predmetu putem međunarodne pravne pomoći saslušalo ukupno 18 svjedoka koji borave na području BiH, a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama. Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosuđu SAD-a na pomoći i saradnji na otkrivanju i lociranju ovog osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, provodi aktivnosti na identificiranju, lociranju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine koji se skrivaju u svim dijelovima svijeta, što je bitan korak u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano