18. Jula 2019.

U Srbiji otkrivena droga 800 puta jača od marihuane

kan

U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova droga 800 puta jača od marihuane, javlja Tanjug.

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoida (5F-MDMB-Pinacle) koji kod ljudi može izazvati teško oštećenje zdravlja, rekla je Jelena Janković, rukovoditeljica Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim tvarima u Ministarstvu zdravlja.

“Ovo je svjetski važna vijest obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije,” izjavila je ona.

Prema njezinim riječima, u Srbiji će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.

“Ova tvar pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, praha, kristala, ulja, bivše mješavine,” dodala je.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najeća hemijska skupina koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakiraju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaže da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcionira po principu prikupljanja informacija o novim tvarima koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano