19. Juna 2019.

U Srbiji potvrđen deseti smrtni slučaj zbog ospica

RTX2EIHK

U Srbiji je potvrđena i deseta smrtna žrtva ospica za manje od pet posljednjih mjeseci, objavila je Radio-televizija Srbije.

Od posljedica zarazom virusom morbila na Infektivnom odjelu bolnice u Novom Pazaru, na jugu Srbije, preminula je četrdesetdvogodišnja pacijentica, nakon što je do sad u tom gradu od ospica oboljelo 19 osoba, a u susjednom gradiću Tutinu 83.

Među prethodnih devet žrtava je dvoje djece mlađe od pet godina, te dvoje zdravstvenih djelatnika.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od početka oktobra 2017. godine do 5. marta na teritoriju Srbije i dijelu Kosova koji pokriva Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, registrovana su ukupno 3.123 pacijenta zaražena morbilama.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je 7. marta sugrađane na “odgovorno ponašanje” i uputio apel roditeljima koji još nisu cijepili svoju djecu protiv ospica da to čim prije učine i pozvao medije da učestvuju u toj kampanji.

“Treba još nešto manje od 30.000 djece cijepiti, to je jedini način da ne umiru i da ne oboljevaju i djeca i odrasli – u 21. vijeku, kad nema nikakve potrebe zato što se – iz ne znam kog razloga – ljudi izbjegavaju cijepiti ili ih poziva neko ko nema veze sa medicinom”, rekao je tada Lončar za Radio-televiziju Srbije

Epidemija ospica počela je na sjeveru Kosova u okltobru i proširila se u centralni dio Srbije, a ljekari pozivaju roditelje da ignorišu kampanju protiv cijepljenja, prenosi Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano