18. Januara 2019.

U Vladi HNK-a održan sastanak s visokom kineskom delegacijom

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, susreo se danas u zgradi Vlade s Liu Haixing-om, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine i izvršnim sekretarom za saradnju između NR Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Takođe, sastanku su bili prisutni Chen Bo, ambasadorica NR Kine u BiH sa saradnicima, te ministri u Vladi HNK-a Stjepan Krasić, Ajdin Teletović, Željko Laketić i Donko Jović.

Predsjednik Herceg predstavio je Hercegovačko-neretvanski kanton, naglasivši potencijale koje ima, na poseban način ističući turizam, obnovljive izvore energije, saobraćaj i poljoprivredu. Takođe, kazao je kako je, s ciljem snažnijeg promovisanja ekonomskih, turističkih i drugih potencijala u sklopu mehanizma 16+1, HNK spreman postati dio i snažno se uključiti u rad Konferencije lokalnih lidera.

Pomoćnik ministra Haixing kazao je kako između BiH i Kine postoji značajan prostor za međusobnu saradnju, ističući potrebu snažnije saradnju između gradova i provincija, odnosno kantona. Naglasio je kako HNK vidi kao prostor za značajniju saradnju u turizmu, drvnoj industriji, poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Ističući spremnost za produbljivanje zajedničke saradnje, učesnici sastanka saglasili su se kako je potrebno intenzivirati razgovore, koji će dovesti do realizovanja konkretnih projekata.

Inače, NR Kina je pokrenula mehanizam koordiniranja 16+1 kao dio megaprojekta „Jedan pojas-jedan put“, čiji je inicijator predsjednik NR Kine Xi Jinping, a u kome se nalazi 16 država srdnje i istočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunijaa, Srbija, Slovačka i Slovenija.

A. P.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano