24. Marta 2019.

Učenici Gimnazije Mostar i UWC-a učestvovali u projektu kulturne razmjene

U periodu od 13.10. do 20.10. 2018.godine, deset učenika Gimnazije Mostar  u pratnji prof. Širaza Novakovića i Saše Šantića krenulo je na put u Crnu Goru kako bi sudjelovali u projektu kulturne razmjene.

Domaćin projekta je bilo mjesto Tuzi nedaleko od Podgorice, a sam projekat je podržan od strane  RYCO( Regionalne Agencije za Mlade Balkana ). Opšti cilj projekta je povećanje interkulturalnog razumijevanja i ujedinjenje mladih različitih etničkih pripadnosti.

Sudionici projekta bili su: 10 učenika Gimnazije Mostar, 10 učenika UWC-a Mostar i 10 učenika Gimnazije 25. Maj, Tuzi. Također, osim učenika, sudjelovali su i profesori Katrina Berišaj, Suzana Novaković i Mirsad Ademović.

Tokom boravka u Crnoj Gori svaki dan je bio ispunjen različitim radionicama i aktivnostima. Učenici su imali priliku učiti o historiji multikulturalnosti u Crnoj Gori, razgovarati o identitetu i njegovim komponentama te naučiti nešto o fotogrametriji. Također, terenska nastava je bila uključena u program aktivnosti te su učenici kroz boravak i obilazak naučili ponešto o svakom mjestu.

Kraj aktivnosti obilježen je zajedničkom priredbom pod nazivom “Ispod istog neba” na kojoj su učenici predstavljali svoju kulturu. Učenici su se okušali u plesu, te je tako par učenika Gimnazije Mostar zajedno sa lokalnim učenicima izvodilo tradicionalni albanski ples zvani Šota. Na zidovima škole se mogla vidjeti izložba fotografija koje su slikali sudionici projekta.

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano