21. Februara 2019.

"Udžbenici u Hrvatskoj i Srbiji uče mlade da se mrze"

Školski-udžbenici-knjige-685x455

Agencija DPA (Deutsche Presse Agentur), koju prenosi većina najvažnijih medija njemačkog govornog područja, u jednom tekstu ovih dana pozabavila se školskim udžbenicima u Srbiji i Hrvatskoj, za koje piše kako mlade iz obe države uče da jedni druge mrze.

“I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije se jedva dogodilo suočavanje s tim ratom. Umjesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i neistorijsku verziju prošlosti”, konstatuje DPA na početku, prenosi Index.hr.

Citira se istoričar iz Srbije Aleksandar Miletić, koji smatra da se na nastavi istorije tamošnje učenike “uči netoleranciji i mržnji”, za što se navodi primjer udžbenika za treći razred gimnazije, u kome piše da se kroz vijekove pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvijek djelovali s najčistijim moralnim namjerama.

“Najvažniji udžbenici istorije u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju djecu i huškaju ih protiv susjeda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-bijelom tonu bez sivih zona. Pozicija vlastitog naroda kao žrtve već se dokazuje u učenju o 19. vijeku. Svaka krivica je uvijek apsolutno na drugoj strani. Strašni zločini pripadnika svog naroda redovno se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvijek bili miroljubivi i konflikte htjeli isključivo rješavati diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima”, opisuje DPA općeniti ton udžbenika istorije u Hrvatskoj i Srbiji.

Navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na viševjekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji, pak, uče da su se Srbi uvijek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bilo istrebljeni. Srbija se, pak, predstavlja kao uzor demokratija, koja je, nažalost, stalna žrtva “svjetske zavjere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sljedeća rečenica: “Ono što u Drugom svjetskom ratu nije uspjelo fašističkoj Hrvatskoj, kasnije su napravile euro-američke demokratije.” Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske. Spominje se naravno i “austrijsko-njemačka zavjera” protiv Srbije.

(N1)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano