19. Juna 2019.

Uhapšen Duško Suvara, osumnjičen za ratni zločin na području Glamoča

20150429173218_302727

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski priapdnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Banja Luke, lišili su slobode Duška Suvara, zvanog “Hans“, rođenog 1971. godine u Livnu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području opštine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je na području Glamoča, naoružan, prijetnjama po život žrtava i članova njihovih porodica, pucajući iz vatrenog oružja, nasilno odvodio žrtve iz kuća i od njihovih porodica, te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, te mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano