18. Juna 2019.

Po nalogu Tužilaštva BiH lišen slobode Atif Dudaković i još 11 komandanata i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH za ratnezločine

598aecea7d4977.86573677_atif-dudakovic

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici SIPA, uz podršku MUP-a USK-a i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije R BiH, te još 11  komandanata i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, na dalje postupanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano