24. Maja 2018.

Uhapšen njemačko-ruski državljanin zbog napada na autobus Borussije

mark-batra-milos-jojic-dortmund-borusija-dortmund-autobus-tri-bombe-povred-1491953948-1157049

Dvadesetosmogodišnji njemačko-ruski državljanin uhapšen je u petak u Njemačkoj zbog sumnje za prošlosedmični bombaški napad na autobus koji je prevozio fudbalski tim Borussiju Dortmund, za koji tužioci smatraju da je motivisan finansijskom koristi.

Igrač Dortmunda i jedan policajac povrijeđeni su u trima eksplozijama prošle sedmice, kada se autobus kretao ka stadionu ovog fudbalskog kluba, koji je tu trebao igrati utakmicu protiv kluba AS Monaco.

Istražioci su otkrili poruke na mjestu napada, u kojima se preuzima odgovornost u ime “islamskih ekstremista”, ali ubrzo su posumnjali u njihovu autentičnost.

Državni tužioci su kazali da je policijski odred za taktički odgovor uhapsio u petak ujutro na području Tuebingena jednog osumnjičenog, identifikovanog samo kao Sergej W. u skladu sa njemačkim zakonom o privatnosti, izvještava Associated Press.

Ovaj muškarac suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva, uzrokovanje eksplozije i nanošenje teških fizičkih povreda.

Tužioci su kazali da planiraju izdati saopštenje kasnije tokom dana, ali su već otkrili da je osumnjičeni kupio veliki broj tzv. opcija, koje daju pravo na prodaju dionica Borussije Dortmund.

Ove opcije bi mu dale pravo da proda 15.000 dionica po ranije utvrđenoj cijeni, što bi rezultiralo znatnim profitom ukoliko bi njihova vrijednost u međuvremenu opala, kazali su tužioci.

“Značajan pad cijena dionica može se očekivati kada se igrač teško povrijedi ili čak pogine u napadu”, dodali su.

Osumnjičeni je rezervisao sobu u hotelu ovog tima u Dortmundu i postavio tri eksplozivne naprave sa šrapnelima uz cestu kojom je planirano da autobus dođe do stadiona, kazali su tužioci.

“Eksplozivne naprave su detonirane u optimalno vrijeme”, kazali su, naglasivši da je autobus ovog tima bio opremljen samo sa zaštitnim staklom, a ne armiranim staklom. Nekoliko prozora na autobusu je razbijeno u eksplozijama, pri čemu je povrijeđen fudbaler Marc Barta. Policajac koji je bio u pratnji autobusa je, takođe, povrijeđen.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano