24. Juna 2019.

Uhapšen osumnjičeni za napad u Torontu, deset poginulih i 15 povrijeđenih

ide

Prema posljednjim podacima u  jučerašnjem napadu u Torontu poginulo je deset, a povrijeđeno je 15 osoba. Osumnjičeni za napad kombijem na pješake u Torontu je 25. gogodišnji Alek Minassian, javila je televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Vozač iznajmljenog bijelog kombija namjerno se zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta, saopštili su policija i bolnički izvori.

Policija je potvrdila da je vozač  u pritvoru, a  motivi napada još uvijek nisu poznati.

Kanadski ministar za javnu bezbjednost Ralph Goodale rekao je da  napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne bezbjednosti.

Goodale je istakao da je još rano reći radi li se radi o terorizmu, te da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom ministara G7 u Torontu, koji se održavao u vrijeme napada.

Šef policije Mark Saunders kazao je da se čini da je incident namjerno izazvan, da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora.

Najmanje jedan svjedok ustvrdio je da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela, te je posvjedočio da je među stradalima ima i starijih ljudi.

Jučerašnji incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme počinjeni u SAD i Evropi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj istoriji.

Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kome se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano