17. Juna 2019.

Uhvaćeno 19 ilegalnih migranata, pritvoreni državljani Slovenije i BiH

209230

Slovenska policija otkrila je 19 ilegalnih migranata s područja Pakistana i Bangladeša i uhapsila državljanina Slovenije, te Bosne i Hercegovine koji su im pomagali u prelasku iz BiH, preko Hrvatske u Sloveniju, prenosi Hina, navode slovenskih mediji koji se pozivaju na policijsku upravu u Novoj Gorici.

Slovenska policija otkrila je ovih dana kod Vrtojbe 19 ilegalnih migranata, objavljeno je u petak.

Uhapšeni su i u pritvoru su 31. godišnji vozač kombija, slovenski državljanin, te 34. godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji, osumnjičeni da su im pomagali u transportu iz BiH, preko Hrvatske u Sloveniju s ciljem da ih prebace u Italiju.

Među migrantima je 12 Pakistanaca i sedam državljana Bangladeša, koji su u Sloveniji zatražili azil, pa su smješteni u prihvatilišta za azilante u Ljubljani i Logatcu.

U stanu bosanskohercegovačkog državljanina pronađena je manja količina heroina i kokaina, prenose mediji.

Na području Nove Gorice slovenska policija ove je godine zatekla 80 migranata, koji su do tog područja stigli ilegalnim prelaskom granice Slovenije i Hrvatske, a s ciljem ulaska u Italiju, što je nekoliko puta više nego lani, naveli su u policiji iz Nove Gorice.

Među migrantima je najviše državljana Pakistana, Bangladeša i Alžira.

Italijanski organi bezbjednosti navode da su ove godine u Sloveniju izručili 34 stranca iz trećih država, a Slovenija je u suprotnom smjeru italijanskoj policiji, na osnovu temeljem sporazuma o readmisiji, izručila 6 migranata, koji su iz Italije nezakonito došli u Sloveniju.

Ali, zbog nezakonitog ulaska iz Italije u Sloveniju preko unutrašnje šengenske granice u Sloveniji se ove godine našlo u postupku 129 stranaca, navode u policiji Nove Gorice.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u petak u parlamentu da će iduće sedmice, u okviru posjete graničnim policijskim stanicama, posjetiti Ilirsku Bistricu, području na kome u zadnje vrijeme, takođe, bilježe povećani broj migracijskih kretanja.

Na pitanje kad će Austrija odustati od kontrole granice sa Slovenijom koju slovenska vlada smatra neopravdanom, predstavnici slovenskog MUP-a odgovorili su članovima odbora za unutrašnju politiku da su im austrijski kolege kazali da će do toga doći kad se omogući sveobuhvatna kontrola vanjske granice EU-a, a da je mnogo toga zavisi i od toga kad će Njemačka ukinuti nadzor svoje granice prema Austriji, koju je, takođe, uvela zbog migracijske krize iz 2015. godine.

Nova slovenska vlada za ovu je jesen najavila reorganizaciju službi koje se bave pitanjem ilegalnih migracija i povećanu budnost na granici s Hrvatskom, s obzirom na očekivanja da bi ove jeseni dok još traju povoljni vremenski uslovi za ilegalno prebacivanje migranata u zapadnu Evropu moglo doći do povećanja pritiska migranata i organizatora trgovine ljudima na hrvatsko-slovensku granicu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano