19. Aprila 2019.

UIO BiH: Oduzeta razna falsifikovana roba i rezani duhan

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli na više lokacija u BiH raznu robu: pojaseve i torbe, rezani duhan i falsifikovane dijelove za mobilne uređaje marke Samsung.

Na aerodromu Sarajevo privremeno su oduzeti razni falsifikovani dijelovi za mobilne uređaje marke Samsung u vrijednosti od 30.000 KM. Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje spriječili su pokušaj nelegalnog uvoza falsifikovanih dijelova za mobilne uređaje marke Samsung. Roba je bila porijekom iz Kine i sa aerodroma Sarajevo trebala je stići u Carinsku ispostavu u Tuzli. Radi se o 1.038 dijelova koji predstavljaju falsifikate za mobilni uređaj marke Samsung. Roba je privremeno oduzeta, a protiv lica koja su vršila uvoz biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli na tržnici Arizona raznu robu, koja je na nezakonit način uvezena u BiH u vrijednosti od 100.000 KM. Na osnovu prikupljenih obvaještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe, koja nije prošla zakonski predviđenu carinsku proceduru i na koju nisu plaćene uvozne dažbine, službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području tržnice Ariziona. Tom prilikom je u prodajnom prostoru obveznika pronađena veća količina roba stranog porijekla (razni pojasevi – 2.000 kom, razne torbe – 2.500 kom), tržišne vrijednosti od 100.000 KM. Za tu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine. Zato je predmetna roba privremeno oduzeta, a za utvrđene nepravilnosti protiv vlasnika trgovinske radnje, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Granične policije BiH privremeno su odzeli 143 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao na Velikoj tržnici u Orašju. Na području Kvantaške pijace „Agrotržni centar“ u Bijeljini izvršeno privremeno oduzimanje 67 kg duhana za pušenje i 150 paklica cigareta. Prilikom provođenja operativne akcije, na 12 lokacija (štandova) od lica koja su vršila promet duhana za pušenje koji nije na zakonit način bio označen akciznim markicama UIO, privremeno je oduzeta količina od 143 kg duhana za pušenje. Operativnom akcijom na području Kvastaške tržnice „Agrotržni centar“ u Bijeljini na jednoj lokaciji oduzeto je 67 kg duhana za pušenje i 150 paklica cigareta. Protiv lica koja su na nezakonit način stavila u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu, shodno Zakonu o akcizama u BiH, podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Današnja akcija je izvedena u skladu sa Operativnim planom Uprave za indirektno oporezivanje za provođenje operacije „Bijeli merkur 2“, te prikupljenih obavještajnih podataka. Akciju su izveli službenici UIO iz Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla, tačnije Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina. Ovo je samo jedna od akcija na suzbijanju nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom periodu biti izvedene na tržnicama širom Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz UIO BiH.

E. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano