16. Juna 2019.

UIO BiH: Oduzete cigarete i tekstil u vrijednosti od 92.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnom centru Tuzla su u dvije odvojene akcije privremeno oduzeli cigarete i tekstilne proizvode, koji su se pokušali prokrijumčariti na tržište Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost oduzete robe iznosi 92.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, u mjestu Janja, ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla u saradnju sa službenicima Geranične policije BiH zaustavili su autobus firme AD „Jugoprevoz“ Gacko. Detaljnim pregledom u unutrašnjosti autobusa, tačnije u fabričkom otvoru poda autobusa, pronađena je skrivena akcizna roba stranog porijekla – 1.860 paklica cigareta marki Trokadero slims, Merilin slims i B&B, tržišne vrijednosti u iznosu od 7.000 KM. Radilo se o cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama i bile su namijenjene crnom tržištu, te je protiv vozača autobusa pokrenut prekršajni postupak.

Po prethodno pribavljenim informacijama o nezakonitom unosu tekstilne robe poznatih robnih marki preko rijeke Drine, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljan pregled putničkog motornog vozila na putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, u mjestu Glavičice. U vozilu, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije N.S., pronađena je veća količina krijumčarene robe poznatih svjetskih brendova. Radilo se o trenerkama, prslucima, farmerkama i jaknama Tommy Hilfiger, Nike, Emporio Armani, Polo Ralph Lauren i Adidas. Za predmetnu robu, čija vrijednost je procijenjena na 85.000 KM, nije postojala dokumentacija, koja bi dokazala porijeklo robe, niti bilo kakav dokaz da je ista prošla redovnu carinsku proceduru. Prema usmenoj izjavi lica kod koga je roba pronađena, ista je unesena preko carinske linije van graničnog prelaza s krajnjim ciljem prodaje na prostoru Brčko Distrikta. Potiv lica je pokrent prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Za uspješno sprovođenje akcija posebno je pomgla specijalistička oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS.

M. N.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano