22. Aprila 2019.

UIO BiH: Zaplijenjena veća količina narkotika

Prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu narkotika: kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amphetamin, saopšteno je iz UIO BiH.

Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki, od strane carinskih službenika primijećena je pošiljka sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičko lice. U saradnji sa Graničnom policijom BiH, prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži 1 kg kokaina, heroina, THC-a, i opiuma sa primjesama drugih opijata. O istom je Granična policija BiH obavijestila Tužilaštvo BiH. Pošiljka je zadržana kod UIO do izdavanja naredbe od strane tužioca za izuzimanje predmeta, zbog istrage.

Takođe, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom, carinski službenik je primijetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka. U saradnji sa Graničnom policijom aerodrom Sarajevo, izvršeno je testiranje pošiljke i za istu se uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje  narkotika utvrdilo da se radi o 1,5 kg kokaina sa primjesama drugih opijata. Za navedenu pošiljku je tužilac izdao naredbu za izuzimanje predmeta i ista se nalazi u Tužilaštvu BiH.

U još jednom slučaju, prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta, primijećena je pošiljka  sa tabletama AMHETAMINE 20mg, 270 komada deklarisana na ime stranog državljanina sa inicijalima B.K. Tablete su bile upakovane u dvije bočice, u jednoj bočici se nalazilo 180 kapsula, a u drugoj bočici se nalazilo 90 tableta amphetamina. Na bočicama se nalazilo ime primaoca, a tablete su bile izdate od strane ljekara van BiH. Predmet je preuzela Granična policija BiH, koja je kontaktirala dežurnog tužioca, koji je uvidom u dokumentaciju i uzevši izjavu od primaoca nedozvoljenog lijeka u BiH, odobrio da se pošiljka vrati pošiljaocu bez oduzimanja iste.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano