16. Januara 2019.

Ukinuta oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću

horvatincic_presuda05-13102017

Oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću (71) ukinuta je i sudiće mu se ponovo pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, odlučilo je žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Vijeće je u obrazloženju, među ostalim, navelo da je šibenska sudija Maja Šupe u oktobru prošle godine opet počinila bitne povrede krivičnog postupka, jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri protivrječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je protivrječna sudija bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog koga je Horvatinčića oslobodila kriviceza smrt supružnika Salpietro, prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

“Ne mogu ništa komentarisati o srušenoj oslobađajućoj presudi, jer ništa više ne znam od onog što je objavio Jutarnji list. Nisam dobio još nikakve službene dokumente, a vjerovatno ću ih dobiti sutra”, rekao je Branko Bajica, advokat Tomislava Horvatinčića.

Sudsko vijeće šibenskog Opštinskoga suda, pod predsjedavanjem Maje Šupe, oslobodilo je Horvatinčića krivnje za smrt italijanskoga bračnog para Salpietro. Žalbu na presudu Opštinskog suda u Šibeniku podnijela je šibenska tužiteljica Irena Senečić, dok su odgovor na tužbu napisala trojica Horvatinčićevih advokata

Šibenski sud Horvatinčića je oslobodio zbog sinkope i nemogućnosti izbjegavanja sudara s italijanskom jedrilicom. Državno tužilaštvo se žalio na presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tokom sudskog postupka.

Pomorska nesreća dogodila se 6. avgusta 2011. godine, kad je Horvatinčić gliserom “Santa Marina”, na kme je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa, u akvatoriju nedaleko od Primoštena, u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu “Santa Piacenza” i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano