27. Maja 2019.

Umjereno do pretežno oblačno

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije bilo je u sjevernim područjima.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -12 stepeni, Bjelašnica -11, Ivan Sedlo -7, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Drvar, Jajce, Sanski Most i Sarajevo -6, Prijedor i Tuzla -5, Srebrenica -4, Livno -3, Široki Brijeg i Zenica -2, Gradačac -1, Brčko 1, Mostar 2, Trebinje 3, Neum 5 stepeni.

Danas se u jutarnjim satima u Hercegovini, Krajini i zapadnim područjima Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje malo do umjereno oblačno, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U večernim satima ili u noći sa četvrtka na petak u većem dijelu Bosne se očekuje snijeg, a u Hercegovini kiša.

Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 0 do 5, na jugu od 4 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

——

Biometeorološka prognoza

Opšta slika postepeno će se pogoršavati tokom dana, što bi kod osjetljivih osoba moglo dovesti do jačanja tegoba, vezanih uz njihove bolesti.

Uticaj promjene,u poslijepodnevnim satima, sa zapada će se proširiti na cijelu zemlju.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, glavobolje, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Na putevima u našoj zemlji ovoga jutra saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, dok na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, upozoravamo na moguću poledicu. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost zbog magle. Izdvajamo puteve uz rijeke Savu i Spreču, dionice Orahovica-Stanić Rijeka i Karuše-Maglaj, kao i šire područje Žepča, Doboja, Zvornika i Foče. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa atuelnim radovima i izmjenama u režimu saobraćaja izdvajamo: autoput A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, autoput Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano