22. Aprila 2019.

UO UIO dogovorio raspodjelu 165 miliona KM od putarina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarina, koja su akumulirana na posebnom podračunu za izgradnju autocesta, nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize, saopšteno je iz UIO BiH.

Nakon usvajanja ove odluke, navodi se, stvoreni su uslovi da se prikupljenih 165,2 miliona KM na računu Centralne banke BiH raspodjeli po dosadašnjem modelu, gdje Federaciji BiH pripada 59 odsto, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva osto, s tim da 10 odsto sredstava ostaju rezervisana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima.

Danas nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM prikupljenih od putarina prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, jer su protiv bili članovi UO iz Federacije BiH, te će ova sredstva i dalje biti akumulirana na posebnom računu.

Tokom rasprave, istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entiteska preduzeća nastave izgradnju autocesta i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima.

Članovi UIO razmatrali su danas informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske, po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Direktor UIO upoznalo je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave i da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

Nako što je prihvatio inicijativu radne grupe o  izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u dalju proceduru Vijeću ministara BiH.

UO UIO nije danas dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano