19. Januara 2019.

Upućen prijedlog za određivanje pritvora ra 12 lica osumnjičenih za ratni zločin na području Prijedora

Tuzilastvo BiH

Tužilaštvo BiH je sudiji za prethodni postupak Suda BiH uputilo je sinoć prijedlog za određivanje mjere pritvora za 12 lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom 1992. godine na području Prijedora počinili ratne zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Pritvor je predložen za Dušana Milunića zv. „Bizon“, Radomira Stojnića zv. „Grom“, Radovana Četića zv. „Rade“, Zorana Stojnića, Željka Grbića zv. „Mali Cule”, Iliju Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujčića, Rade Grujčića, Uroša Grujčića, Rajka Grbića zv. „Patak“ i Rajka Gnjatovića zv. „Aćim“.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, zbog navedenih razloga uputio je nadležnom Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijeće Sud BiH.

R. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano