16. Januara 2019.

Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv sudije Branka Perića

branko perić

Ured Disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu istrage pritužbi koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini.

Disciplinski tužilac je izvršio istragu i utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je Perić počinio povredu dužnosti.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Perića je prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u „Nezavisnim novinama“ u februaru 2015. godine. Prema prijavi, Perić je „javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH, u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima“.

„Perić je direktno subjektivno, pristrasno i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije pozivao na optuženje generala Armije BiH, čime diskredituje i omalovažava institucije Tužilaštva i Suda BiH, te sugerišr šta bi Tužilaštvo BiH trebalo da radi“, navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida, a prenosi Birn.

Prema kolumni koja je objavljena u „Nezavisnim novinama“, Perić je naveo:“Bilo bi ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto podpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužilac koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije BiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima. Ali, na to će se, kako stvari stoje, još čekati. Koliko?“.

Perić u svojoj kolumni navodi kako „u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH“, kao i da su „danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku“.

Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća (opština Zavidovići) protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića.

Prijava protiv Džaferovića je odbačena, dok se u Sudu BiH trenutno sudi Mahmuljinu. Optužnica protiv Mahmuljina je potvrđena krajem decembra 2015. godine za zločine koji su počinili pripadnici odreda „El-Mudžahidin“ u Vozući, a koje on nije spriječio niti kaznio počinioce, navodi se u saopštenju Birna.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano