18. Juna 2018.

USAID nastavlja podršku razvoju elektroenergetskog sektora u BiH

USAID

Direktor Odjela za energiju i infrastrukturu za Evropu i Euroaziju USAID-a i direktor misije USAID-a u BiH Steven Burns i Peter Duffy razgovarali su danas s direktorom Nezavisnog operatora sistema u Bosne i Hercegovine (NOSBiH) Josipom Dolićem o aktuelnim izazovima i napretkom u elektroenergetskom sektoru.

Dolić je naglasio da je najznačajnije uspostavljanje balansnog tržišta električne energije koje je primjer dobre prakse u široj regiji, te je izrazio zahvalnost za dugogodišnju podršku USAID-a radu ovog operatora, saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću Nezavisnog operatora sistema u BiH.

Na sastanku je predstavljena i inicijativa vezana za pokretanje burze električne energije u BiH, a razgovaralo se i o međunarodnim aktivnostima NOS-a u okviru evropske asocijacije operatora elektroenergetskih sistema ENTSO-E, čiji je NOS punopravni član.

Predstavnici NOS-a goste su upoznali i o izgradnji upravne zgrade NOS-a u Sarajevu, nabavci novog sistema SCADA, te uspostavljavnju rezervnog dispečerskog centra u Istočnom Sarajevu, a zajedno su obišli glavni Dispečerski centar NOS-a,  iz koga se putem sistema SCADA-EMS upravlja cjelokupnom elektroenergetskom mrežom BiH.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano