21. Marta 2019.

Usporio rast prometa u trgovini na malo u EU

euro-sculpture-2867925_960_720-800x500_c

Promet u maloprodaji na nivou EU u septembru je na mjesečnom nivou blago oslabio, ali je izrazitije njegov rast posustao na godišnjem nivou, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na nivou EU-a u septembru je oslabio blagih 0,1 posto u poređenju s avgustom, kada je prema revidiranim podacima Eurostata ojačao za 0,3 posto.

Najviše je porastao promet na benzinskim pimpama, za 0,8 posto. Blagi rast od 0,1 posto zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhana, dok je u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda pao za 0,3 posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji u septembru stagnirao u poređnju s mjesecom ranije, kada je prema revidiranim podacima evropskog statističkog ureda porastao za 0,3 posto.

Najviše je, za po 0,4 posto, porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda te motornih goriva. U trgovini na malo neprehrambenih proizvoda smanjen je pak za 0,5 posto.

Među zemljama članicama najviše je u septembru na mjesečnom nivou uvećan promet u Irskoj, za 2,9 posto, a slijede Latvija i Estonija, s rastom od 1,5 odnosno 1,4 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u Portugalu, za 1,7 posto. Slijede Austrija, s padom od jedan posto, te Belgija i Velika Britanija, s nižim prometom za 0,8 posto.

Na godišnjem nivou, kalendarski prilagođen promet u maloprodaji na nivou EU-a u septembru je porastao 1,5 posto, nakon revidiranog 2,7-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Promet je u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda pri tom uvećan za dva posto, na benzinskim pumpama za 1,9 posto, a u trgovini na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda za jedan posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji u septembru porastao 0,8 posto na godišnjem nivou, nakon revidiranog 2,2-postotnog rasta u avgustu.

Najveći rast prometa zabilježen je u maloprodaji motornih goriva, za 1,1 posto, a slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s rastom od 0,9 posto, te maloprodaja neprehrambenih proizvoda, s rastom prometa za 0,7 posto.

Među zemljama članicama najveći skok prometa u septembru je prema istom mjesecu prošle godine zabilježila Irska, za 10,2 posto. Slijede Litvanij i Poljska, s rastom prometa za 7,9, odnosno 6,5 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u Belgiji, za 2,2 posto, te Španiji i Austriji, za po 1,5 posto.

U Eurostatovom izvještaju nema podataka za Hrvatsku, javlja SEEbiz.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano