21. Juna 2019.

Usvojen jedinstveni program obrade podataka

jukic

Utvrđen je jedinstveni program obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine – saopšteno je juče na press konferenciji Agencije za statistiku BiH, koja je donijela ovu odluku.

„Novi jedinstveni program urađen je prema preporukama IMO tima, a sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti“,rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prioritet Agencije je, dodao je, raditi na jedinstvenom programu da bi se stiglo do ispunjenja roka za objavu podataka.

Naglasio je da odluka o uspostavljanju jedinstvenog programa obrade nije donesena pod pritiscima iz Evropske unije već pod pritiscima roka.

„Nisam pod bilo kakvim pritiskom ovo uradio, već pod pritiskom roka, mislim da je bilo krajnje vrijeme za ovaj potez“, zaključio je Jukić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je da je jedinstveni program u skladu sa zakonima i regulativama Evropske unije i  preporukama Međunarodnog monitoring tima.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je juče Vijeću ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano