24. Marta 2019.

Usvojen zakon o vojsci Kosova

kosovo

Skupština Kosova jednoglasno je danas usvojila u načelu predloge zakona o Bezbjednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK.

Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sjednicu Skupštine.

Skupština nastavlja rad razmatranjem zakona kojima se ratifikuju međunarodni sporazumi.

Na nedavno održanoj sjednici Vlade u Prištini, prvi čovjek KBS-a Rustem Beriša, predstavio je tri osnovna nacrta zakona vezana za transformaciju KBS-a u vojsku, i to nacrte zakona o KBS-u, o službi u KBS-u i o budućem ministarstvu odbrane.

Premijer Ramuš Haradinaj je nakon te sjednice kazao da Vlada Kosova ima nadležnosti da usvoji ovaj zakon, ali je dodao da su nastavljene i konsultacije sa međunarodnom zajednicom, koja je do sada insistirala da se transformacija KBS-a u vojsku obavi kroz ustavne promjene.

Haradinaj je kazao da je Kosovo 20 godina čekalo na svoju vojsku i da je sada došlo vrijeme za to.

“Mi smo spremni ne samo da primamo bezbjednost, nego i da pružamo bezbjednost. Idealni moment nikada ne postoji. Kosovo, nakon 20 godina, sprovodi svoje pravo”, rekao je Haradinaj.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano