26. Maja 2019.

Utvrđen Prijedlog rebalansa budžeta HNK-a

img_9528_3

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Izmjena i dopuna budžeta HNK-a za 2018. godinu, koji će biti upućen u dalju skupštinskui proceduru.

Vlada je, sukladno ranijim najavama, na osnovu preporuka Ureda za reviziju institucija F BiH, donijela Oduku o knjigovodstvenom evidentiranju obaveza po izvršenim sudskim rješenjima u Izmjenama i dopunama budžeta.

Tokom rasprave, istaknuto je kako će, isključivo zbog takvog knjigovodstvenoga postupka, budžet za 2018. godinu po izvršenju biti u deficitu. Naglašeno je kako iskazani deficit nije rezultat rada ove Vlade, nego naslijeđeni problem koga Vlada iz godine u godinu uspješno rješava i smanjuje. Naime, Vlada je samo na osnovu pravosnažnih sudskih presuda naslijedila dug u iznosu oko 36 miliona KM, koga uspješno rješava vansudskim nagodbama, za koje je do sada izdvojeno oko 13 miliona KM. Iskazujući spremnost za odlučnim nastavkom takve aktivnosti, Vlada je jasno podcrtala kako iskazani deficit neće uticati na finansijsku stabilnost Kantona, a sve obaveze iz budžeta biće uredno i na vrijeme servisirane.

Nastavljajući podupirati projekte iz područja obrazovanja, Vlada je donijela Odluku kojom stvara preduslove za dalje učešće u Projektu „Energetska efikasnost u BiH”, u sklopu koga će biti obnovljen još jedan broj školskih objekata, škola, domova zdravlja, policijskih stanica i dječjih vrtića u HNK. Takođe, donijela je Odluku o dodjeli novčanih nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u HNK, te odobrila finansijsku podršku učenicima Prve osnovne škole Konjic, koji su osvojili nagradu na svjetskom tzakmičenju „Galaxy of Peace”.

Vlada je dala saglasnosti na Finansijski plan i Odluku o izvršenju Plana Fonda za zaštitu okoline za 2019. godinu.

Usvojen je i niz  odluka iz resora Ministarstva za pitanja boraca, koje se odnose na dodjelu novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja, te  rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica.

Usvojene su Izmjene i dopune Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza HNK-a, čime će, uz ostalo, biti omogućen potpuni završetak rekonstruisanja saobraćajnice Jablanica-Blidinje i cjelovito saniranje mosta na rijeci Neretvi u Žitomisliću.

Vlada je razmotrila Izvještaj o planu i realizaciji jesenje sjetve za 2018. godinu, u kome je istaknuto kako je najveći dio angažoanih površina u jesenjoj sjetvi na području opštine Čapljina, zatim Čitluka, Grada Mostara, Stoca, Ravnog, Neuma, Jablanice i Prozor – Rame. U strukturi realizovane sjetve, žita su zastupljena s 447 ha, krmno bilje s 94 ha, povrće s 470 ha, ljekovito i aromatično ulje s 44ha, dok se površina od 10 ha odnosi na ostalu sjetvu na oranicama  i vrtovima.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano