23. Maja 2019.

V.d. glavnog tužioca Gordana Tadić na konferenciji o saradnji EUROJUST-a sa zemljama zapadnog Balkana

ide

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić i Milanko Kajganić, tužilac zadužen za saradnju sa EUROJUST-om, učestvuju na konferenciji EUROJUST i saradnja sa trećim zemljama – iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana, koja se u organizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i uz podršku projekta GIZ, IPA 2017  –  “Borba protiv teških oblika kriminala na Zapadnom Balkanu”, održava u Podgorici. saopšteno je iz>Tužilaštva BiH.

Centralne teme konferencije odnose se na dosadašnja iskustva, ostvarene rezultate, kao i izazove u  saradnji EUROJUST-a sa zemljama Zapadnog Balkana.

Učesnicima konferencije obratili su se Ladislav Hamran, predsjednik EUROJUST-a, Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac Crne Gore, ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, kao i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori.

EUROJUST je jedinica za pravosudnu saradnju Evropske unije, sa sjedištem u Den Haagu, Holandija, koje pomaže zemljama članicama u borbi protiv terorizma i teških oblika organiziranog kriminala, koji se dešava na području dvije ili više država članica. Takođe, EUROJUST ima sporazume sa državama izvan EU, kao i pravosudne kontaktne tačke, među kojima je i BiH, sa kojima održava saradnju i razmjenjuje informacije.

Delegacija Tužilaštva BiH održala je bilateralni sastanak sa podpredsjednikom EUROJUST-a, Klaus Meyer-Cabrijem, na kome je razgovarano o postignutom napretku BiH i preostalim obavezama u cilju ispunjenja uslova za pokretanje pregovora i potpisivanje sporazuma između EUROJUST-a, u što su uključeni Ministarstvo pravde BiH i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

Tužilaštvo BiH je u više navrata učestvovalo u međunarodnim operacijama koje je koordinirao EUROJUST, u borbi protiv organizovanog kriminala, čije izvršenje je evidentirano u BiH i drugim državama.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano