16. Juna 2019.

Veče Boke sljedeće sedmice u Mostaru

PLAKAT 20. 5. 2019

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar u četvrtak, 30. maja, u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru organizuje predstavljanje knjiga prof. dr. sc. Vande Babić “Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” i “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” i premijeru dokumentarnog filma “Kad splasnu jedra”, scenarista i reditelja Bože Vodopije, saopšteno je iz HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar,

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji učestvuju i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, prof. dr. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica Mostar, a moderator je Miroslav Landeka, podpredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Veče Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca, koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, navode organizatori.

Svi koji dođu na promociju imaće priliku čuti zašto je važno posjetiti najjužnija marijanska svetišta crkve u Hrvata, ostrva Gospu od Milosti i Gospu od Škrpjela, što je Petar Zrinski radio u Perastu davne 1654. godine, a Matija Zmajević u Rusiji. Ko je Ivo Visin, prvi Hrvat koji je brodom oplovio svijet, i kako se stvarao HKD Napredak i obnovio u Boki 1998. godine.

Ove dvije knjige progovaraju o Hrvatima Boke tokom svih istorijskih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju koje u sebi nosi kulturu sjećanja kao model proučavanja kultura koje danas ne pripadaju granično Republici Hrvatskoj, ali u sebi temeljno nose pečat hrvatske kulture i neizbrisiv kod pripadanja matičnoj zajednici.

Knjiga “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu, tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u CG, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se istorijske činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovna profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj naučni i kulturni rad promoviše hrvatski kod rodne joj Boke, ali i međuprožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je podpredsjednica HKD Napredak Zadar.

Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati, koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije, tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u komw se nalaze bitne kulturološke vrednosti hrvatskog naroda, koje treba još jače zaštititi i podržati.

Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.).

Dokumentarni film “Kad splasnu jedra”, u trajanju od 30 minuta, scenariste i reditelja Bože Vodopije u produkcija HRT, proizvodnja 2004. godine, kroz prizmu življenja i stradanja porodicaTomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora, oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

Božo Vodopija, diplomirani novinar, rođen je 1959. godine u Močićima, Konavle. Radio je kao direktor i glavni urednik sedmičnjaka “Dubrovački vjesnik”, upravnik HRT-a centra Dubrovnik, urednik HTV studija Dubrovnik, novinar-urednik u HRT centru Dubrovnik, generalni konzul RH u Crnoj Gori, voditelj Odjela za medije Dubrovačke biskupije za vrijeme posjeta sv. Ivana Pavla II, bio je član ratnog kriznog štaba opštine Dubrovnik za informisanje.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano