27. Maja 2019.

Večeras u MC Pavaroti promocija romana „Kintsugi tijela“ mostarske autorice Senke Marić

U Muzičkom centru Pavaroti večeras će se, u 19,30sati, održati promocija romana „Kintsugi tijela“ mostarske autorice Senke Marić, koji je objavljen je u julu 2018. u Buybookovoj biblioteci „Nulta stvarnost“, koju uređuje Faruk Šehić. O knjizi će, pored autorice, govoriti urednik izdanja, književnik Faruk Šehić i Kristina Ljevak, urednica u Buybooku.

O bolnom procesu postajanja ženom, ženskom tijelu, nasljeđu i iskustvu, o posljedicama pogrešnih izbora i doslovnoj borbi za život, Senka Marić, vrsna i nagrađivana pjesnikinja, napisala je izuzetan roman prvijenac zasnovan na vlastitom iskustvu borbe sa karcinomom.

„Kintsugi tijela“ iznova potvrđuju da jedino ima smisla pisati o onome što nas duboko dotiče, a majstorstvo u autoričinom pripovijedanju se ogleda i u činjenici da je izbjegla sve zamke koje vlastita reminiscencija na bolna iskustva može donijeti. U prvom redu, to je izbjegavanje patetike. Pišuću o onom duboko ličnom, a čineći to bez zadrške, spremna na potpuno ogoljavanje pred čitateljima/icama, Senka Marić napisala je roman u čijim fragmentima, a nekada i u cjelini, se može pronaći svako od nas, bez obzira na to kakve smo borbe vodili/e ili ih još uvijek vodimo.

Roman „Kintsugi tijela“ svojevrstan je vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe „proći na nogama“ i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.
Iskustvo bolesti nam može promijeniti perspektivu, dati novu dioptriju kroz koju posmatramo život, ali nas ne može učiniti književnicima/ama. Za to je potreban talenat, vještina pripovijedanja, a za roman kakav je „Kintsugi tijela“ potrebno je podosta od ukupnog životnog iskustva.

Slično misli i urednik knjige Faruk Šehić.

„Za prozu nije dovoljan samo talenat nego i ustrajnost, planski rad, disciplina. U romanu ‘Kintsugi tijela’, čiji naslov lagano otključava samu bit knjige, pratimo glavni tok radnje ispresijecan flešbekovima koji nas vraćaju u djetinjstvo i oporo odrastanje heroine ove autobiografske knjige. Stil Senke Marić je poetičan i minimalističan, a pripovijedanje se ostvaruje realističkim prosedeom romana pisanog tijelom. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Nije dovoljno reći da je ovo zaista borben tekst, njegov užitak se krije i u poetskim opservacijama u kojima je potez hirurga ples kista po slikarskom platnu. Međutim, dovoljno je reći da je ‘Kintsugi tijela’ hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću“, napisao je Šehić.

Osim što nam nudi nadu u pobjedu života nad smrću, kako je Šehić rekao, Senka Marić pišući o blizini smrti, napisala zapravo veliku pohvalu životu, njegovoj dragocjenosti i neponovljivosti, sa svim nesavršenostima koje nosi.

Ovo je i roman o ljubavi, ne nužno romantičnoj ili tjelesnoj i o ljudskosti, roman koji ostavlja prostor za nadu da ovaj svijet još uvijek nismo učinili/e toliko pogrešnim mjestom da u njemu nema prostora da sretnemo one koji/e će biti podrška i utočište.

Senka Marić (rođena 1972. u Mostaru) spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je zbirke poezije „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine.

Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

„Kintsugi tijela“ njen je prvi roman.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano