16. Januara 2019.

Večeras u Mostaru: Koncert orkestara i zbora evropske komande Oružanih snaga SAD-a

Orkestar i zbor Oružanih snaga SAD

Koncert “The United States Army Europe Band & Chorus” orkestra i zbora evropske komande Oružanih snaga SAD-a održaće se u petak, 18. maja, s početkom u 19 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Od 1756. godine i vojnog orkestra iz doba Benjamina Franklina u Pennsylvaniji, pa sve do danas, američki vojni orkestri zabavljali su trupe, ali i igrali važnu ulogu “muzičkih ambasadora” SAD.

Orkestar i zbor evropske komande Oružanih snaga SAD-a, izvorno aktiviran 1940. godine, trenutno je treći po veličini orkestar i hor Vojske SAD-a, najveći izvan SAD i primarni izvođački vojni ansambl u Evropi. Ovaj orkestar i zbor nastupa više od 200 puta svake godine, i do sada su nastupali u preko 20 zemalja, od Rusije do Irak.

Orkestar i zbor će vnakon  Mostara,  nastupiti  i u Sarajevu (21.5.) te u Banja Luci (22.5.), izvodeći numere svjetski poznatih zvijezda, kao što su Rihanna, Michael Jackson i Bruno Mars. U Sarajevu i Banja Luci, vojni orkestar Oružanih snaga BiH nastupaće zajedno sa orkestrom i zborom evropske komande Oružanih snaga SAD-a.

Ulaz je besplatan.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano