24. Februara 2019.

Veliki korupcijski skandal u zdravstvu Slovenije: Optuženo 15 osoba

ide

Posebno slovensko državno tužilaštvo objavilo je u ponedjeljak da je podiglo optužnicu protiv 15 osoba i jedne firmee zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Među optuženim je osam uglednih ljekara, nekoliko članova njihovih porodica i predstavnika farmaceutskih firmi.

Sumnja se da su najmanje petorica njih primili znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većim od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za posebno teške slučajeve organizovanog i privrednog kriminala.

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine, kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca o falsifikovanje ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više ljekaraa i zdravstvenih radnika, njihovih “saradnika” i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inostranstvu, među ostalim u Austriji i Hrvatskoj, prenosi Hina slovenske medije.

Prema navodima portala  lista “Slovenske novice”, proizvođači medicinske oprema i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama  unaprijed su “ugrađivali” potrebne provizije, koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa cijene.

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada, iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktuelna proteklih godina.

U nedavno kampanji pred parlamentarne izbore, sve stranke obećavale su da će  “uvesti red” u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način finansiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu, koje su više od uobičajenih europskih, upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabavke.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano