21. Februara 2019.

Vijeće stranih investitora obilježilo 12 godina rada u BiH

naslovna

Vijeće stranih investitora (VSI) obilježilo je sinoć u sarajevskoj Vijećnici  12 godina aktivnog rada te organizacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VSI-a Branimir Muidža istakao je da je u drugom izdanju “Poslovnog barometra”, koji su predstavili, navedeno da nijedan ozbiljan strani investitor do sada nije izgubio svoj kapital u BiH, a 70 posto ih namjerava reinvestirati svoju dobit u naredne tri godine.

“To, s druge strane, znači da njih 30 posto to ne namjerava i zaista je za zapitati se zašto je to tako”, kazao je Muidža.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da mu je zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj manifestaciji, jer je u fokusu svih nivoa vlasti u BiH jačanje poslovnog okruženja i privlačenje stranih investicija, ali i podsticanje domaćih investitora na ulaganja.

“Ono što raduje je da je anketa među stranim investitorima pokazala da bi, bez obzira na probleme koje je donijelo predizborno vrijeme, većina njih ponovo uložila u razvoj proizvodnih kapaciteta i novo zapošljavanje”, dodao je Zvizdić.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark naglasio je da su direktne strane investicije izuzetno bitne za zemlju kao što je BiH i da, iako je bilo određenog povećanja investicija u posljednjih godinu dana, to još nije dovoljno.

Precizirao je da je po navodima iz “Poslovnog barometra” većina razloga za takvu situaciju vezana za političku klimu u zemlji.

“Poslovni barometar” čine rezultati istraživanja provedenog među članicama VSI, koji će biti korišteni za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornog okvira i efikasnosti administracije, kao i položaja kako domaćih tako i stranih investitora.

Na ceremoniji je naglašeno da VSI očekuje da rezultati istraživanja predstavljeni u “Poslovnom barometru” budu korišteni kao podloga, putokaz i orijentir za donošenje budućih odluka i ekonomskih politika, uključujući politike poreza i doprinosa, unapređenje vladavine prava, te podsticanje investicija u BiH.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano