16. Januara 2019.

Više od 30.000 vjernika na mevludu u Blagaju

Na vrelu Bune u Blagaju danas je proučen tradicionalni derviški mevlud, kome je prisustvovalo više od 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine (BiH), te nekoliko stotina vjernika iz drugih zemalja, javlja dopisnik agencije Anadolije.

Mevlud i zikr predvodio je šejh Sirija Hadžimejlić. U ime organizacionog odbora 40. po redu manifestacije Dani mevluda i zikra izraze dobrodošlice iskazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović. U svom govoru, naglasio je kako se radi o viševjekovnoj tradiciji, koja je obnovljena prije 40 godina.

„Naša namjera je da ovu manifestaciju učinimo prepoznatljivom kao posebno važnu za Bošnjake Hercegovine i kao vjersku i kao kulturnu, u kojoj će svoje pune doprinose moći dati brojni intelektualci i kulturni radnici“, rekao je muftija Dedović.

On je poručio vjernicima da čuvaju svoje jedinstvo.

„Današnji skup ima poruku duhovnog jedinstva koga niko ne smije dijeliti i parčati, jedinstva koje smo njegovali u našim džamijama, našim tekijama, medresama i hanikasima“, rekao je muftija Dedović.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, skupu se obratio banjalučki muftija Osman ef. Kozlić. U svojoj poruci, ef. Kozlić je vjernike pozvao na strpljenje, dostojanstvo i preuzimanje odgovornosti za svoje nadležnosti.

I Kozlić je govorio o nužnosti očuvanja bošnjačkog jedinstva na vjerskom i idejnom planu.

„Posebno je važno u ovom trenutku da vodimo računa o jedinstvu zato što nas Bošnjaka nema puno i taj luksuz da nas neko dijeli po bilo kom osnovu ne smijemo dozvoliti. Moramo biti ‘bir’, moramo biti jedinstveni“, poručio je ef. Kozlić.

„Selame“ bratskog turskog naroda narodu u Bosni i Hercegovini prenio je savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini muftija Hasan Atli. Atli je podsjetio na jake veze između dva prijateljska naroda, koji se mogu simbolizovati sufijskim učenjem i tradicijom koja se njeguje u Blagaju.

Manifestacija „Dani Mevluda i zikra“ ove godine odvijala se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, u čije ime je došao šef ureda Haris Bašić.
.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano