26. Maja 2019.

Vlada FBiH: Najniže penzije povećane za 3,2 posto

penzije press1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na hitnoj sjednici odluku o povećanju minimalne penzije u FBiH za 3,2 posto počev od 1. januara 2019., a u ovoj godini je najavljeno i novo povećanje u ovoj godini svih penzija prema reformisanom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Povećanje na osnovu današnje odluke će biti realizovano kad bude isplata penzija za februar i bit će uračunata i januarska razlika.

To je na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade saopštio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i dodao da je stanje u Fondu PIO pozitivno i da za ovo povećanje  ima potrebnih oko 25 miliona KM na godišnjem nivou.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić naveo je da će oko 198.000 penzionera biti obuhvaćeno ovim povećanjem.

Krnjić, kao i Drljača, najavili su za polovinu aprila redovno usklađivanje penzija koje nalaže reformisani zakon o PIO, tako da novo povećanje za sve penzionere, računajući i one s najnižom penzijom, treba očekivati prilikom isplate u maju.

Ministar Drljača i direktor Krnjić, kao i drugi zvaničnici Vlade ocijenili su da je reformisani zakon o PIO donio pozitivne efekte.

Prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, cilj je da minimalne penzije u FBiH pređu iznos od 400 KM na osnovu učinaka iz ovog mandata, nakon što je aktuelna Vlada, kada je tek stupila na dužnost, zatekla situaciju u kojoj je minimalna penzija iznosila 326 KM, a isplata penzija kasnila.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano