18. Juna 2019.

Vlada HNK-a: Budžet je planiran realno, sve obaveze se uredno i na vrijeme servisiraju

img_9545

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je, na prijedlog Ministarstva finansija, razmotrila Izvještaj o izvršenju budžeta HNK-a za period od 1.1. do 30.9.2018. godine. Tokom rasprave, naglašeno je kako Izvještaj potvrđuje da je budžet planiran realno, te kako se sve predviđene obaveze uredno i na vrijeme servisiraju.

Na prijedlog Ministarstva privrede, nastavljajući aktivnosti u vezi s privrednim razvojem kantona, Vlada je usvojila niz odluka kojima se dodjeljuju koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana u Gradu Mostaru, te opštinama Stolac i Prozor-Rama.

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda F BiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro 5 miliona KM.

Tokom rasprave, istaknuto je kako je aktuelna Vlada naslijedila dug od 36 miliona KM za izvršna sudska rješenja. Aktivnim pristupom i uspješnim provođenjem postupka vansudskih nagodbi suočila se s tim problemom, za što je do sada izdvojila oko 12 miliona KM.  Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu kantonalnu financijsku stabilnost. Stoga je Vlada imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara hitno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, takođe, kako će Vlada na presudu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu.

Razmotren je i Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o berbi grožđa na području HNK-a u 2018. godini. Istaknuto je kako je rod bio nadprosječno visok, a u odnosu na 2017. godine uvećan je za 35 posto. Procjenjuje se da je proizvedeno ukupno oko 22.850 t vinskog grožđa, od koga je dobijeno oko 137.100 hl vina.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano