26. Maja 2019.

Vlada HNK-a izdvojila 50.000 KM za iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja

img_2928

Vlada HNK-a danas je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila odluke kojima se odobrava utrošak 50.000 KM za podmirenje troškova za prevenciju, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, te za dijagnostička ispitivanja bolesti pčelinjih zajednica.

Razmotrene su, takođe, i Informacija o utrošku namjenskih sredstva vodnih naknada, te Izvještaj o realizaciji kantonalnih novčanih pomoći za 2018. godinu. Istaknuto je kako su novčane popomoći u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji isplaćene u iznosu 1,200.000 KM. Ukupno su zaprimljeno 1792, a odobreno 1.713 zahtjeva za novčane potpore.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK-a, Vlada je donijela više odluka o dodjeli koncesija u različnim područjima, posebno za korištenje morskih voda za uzgoj ribe i drugih vodenih organizama, te mineralnih sirovina.

Usvojena je i Informacija Ministarstva privrede o stanju eksploatisanja mineralnih sirovina na prostoru HNK-a. Posebno je istaknuto kako su mjerodavne kantonalne inspekcije, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, provele akciju s ciljem zaustavljanja nelegalnog eksploatisanja mineralnih sirovina. U akciji je izvršen nadzor 19 subjekata na 29 lokaliteta, pri čemu je izdato 9 upravnih mjera i 9 prekršajnih naloga.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila Pravilnik o ostvarivanju prava na stambeno zbrinjavanje i Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na pomoć u projektima samoupošljavanja, otvaranja radnih mjesta i drugih oblika radnog angažmana.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila Izvještaj o radu kantonalnih komisija za procjenu šteta koje nastanu na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća i Izvještaj o radu Kantonalnog štaba civilne zaštite za 2018. godinu. Takođe, usvojeni su izvještaji o prikupljanju i korištenju sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava u 2018. godini.

Vlada je usvojila Odluku kojom je odobrila izdvajanje 297.000 KM za sport i podršku uspješnim sportistima. Takođe, izdvojeno je 275.000 KM za podršku kulturi i kulturnim institucijama.

Nastavljajući uspješan „Projekat energetske efikasnosti u BiH“, koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, Vlada je donijela Odluku o izboru novih javnih objekata u HNK-u, koji će se biti obnovljeni tokom ove godine.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano