18. Juna 2019.

Vlada HNK-a: Najavljeni štrajk u osnovnim školama nema opravdanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zatečeni objavom sindikata uposlenih u osnovnim školama HNK-a o mogućem stupanju u štrajk, cjelokupnu javnost želimo još jednom upoznati s mjerama provedenim s ciljem poboljšanja radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih radnika i uslova rada, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Uz činjenicu da se iz budžeta samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole izdvaja 41.407.930 KM, u obnovu i izgradnju školskih objekata i školskih športskih dvorana uložili je dodatnih 10 milina KM, uprkos tome što su opštine vlasnici školskih objekata. Ovim projektom, navodi se u saopštenju, nastavlja se obnova svih škola u kantonu, a s ciljem osavremenjivanja nastavnog procesa, započeto je realizovanje projekta e-učionica, a najuspješnije učenike dodatno nagrađuju.

“Potpisivanjem kolektivnih ugovora, koga Vlada u cijelosti poštuje, uspjeli smo uz druge beneficije, osigurati povećanje plata prosvjetnim radnicima za najmanje 15 posto , koje se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetog, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa. Pored znatnog smanjenja broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacione šeme i mreža škola. Takođe, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika, te je u stalni radni odnos primljeno 320 radnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak  za više od 200,  tako da niti jedan prosvjetni radnik nije ostao bez radnog mjesta, iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Suočeni s ozbiljnim finansijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga na osnovu izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute vansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 miliona KM, od čega je polovina sredstava uplaćena na račune prosvjetnih radnika. Isplatom oko 3 miliona KM iz rebalansa budžeta za 2018. godinu za ovu namjenu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve vansudske nagodbe do 31. 6. 2014. godine.

Od naših opština preuzeli smo u cijelosti financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama za što dodatno godišnje izdvajamo oko 3 milijuna KM.

Takođe, prvi put nakon deset godina osigurana su sredstva za  sistematske preglede prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama.

Nakon provođenja ovih konkretnih mjera, kojima smo značajno poboljšali uslove obrazovanja i time potvrdili opredijeljenost da učenicima osiguramo školovanje dostojno 21, vijeka, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uslove kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika, nastavićemo i dalje ulagati u obrazovanje, jer je to najbolje investiranje u budućnost.

Zbog svega narečenog i razgovora s velikim brojem radnika, direktora i načelnika opština, smatramo da za najavljeni štrajk nema opravdanja, te izražavamo spremnost da i dalje s predstavnicima sindikata nastavimo korektne razgovor, kako bismo kroz partnerski dijalog riješili i sva otvorena pitanja.

Izražavamo spremnost resornih ministara obrazovanja i finansija za razgovore sa sindikatima, direktorima škola i načelnicima opština”, ističe se u saopštenju Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano