24. Juna 2019.

Vlada HNK-a prva u BiH donijela program ranog otkrivanja raka dojke

vlada

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći, prva u Bosni i Hercegovini, usvojila Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. godina i osigurala potrebna sredstva za njegovo provođenje, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Tokom rasprave na današnjoj sjednici istaknuto je kako je Vlada, donošenjem Programa koji će obuhvatiti 32.000 žena, ostvarila izuzetan uspjeh postajući lider u BiH na području preveniranja raka dojke, a njegovo provođenje predstavlja složen pothvat i izazov u smislu organizovanja cijeloga postupka.

Kantonalni program temelji se na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta izbora – skrininga i dijagnostike raka dojke s ciljem otkrivanja raka dojke u početnom stadiju, čime se omogućava smanjenje smrtnosti, te produženje i poboljšanje kvaliteta života oboljelih. Obuhvatiće žene od 45-69 godine života, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

Program će biti podržan softverski na način da će putem platforme sve slike biti u digitalnom obliku i dostupne ljekarima specijalistima bez obzira gdje se nalaze. Izbor će biti anoniman i osiguraće najviši stepen zaštite ličnih podataka.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano