21. Februara 2019.

Vojni razgovori Sjevera i Juga prije samita između Moona i Kima

moonkim

Sjeverna i Južna Koreja održ će vojne razgovore u četvrtak u demilitarizovanoj zoni, koja dijeli Korejsko poluostrvo, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Kore

Do razgovora će doći samo nekoliko dana prije samita korejskih lidera u Pjongjangu, koji će biti održani od 18. do 20. septembra. Od lidera Sjevera i Juga se očekuje rasprava o mjerama za sprečavanje vojnih sukoba između dvije Koreje.

Tokom prethodnih vojnih razgovora, Sjeverna i Južna Koreja su postigle sporazum o razoružavanju trupa u zajedničkom bezbjedonosnom području u graničnom selu Panmunjeomu.

Sjeverna Koreja je prva predložila vojne razgovore sa Južnom Korejom, koji će biti održani u Tongilgaku, zgradi u području Panmunjeom, koje je pod kontrolom Sjevera, prenosi agencija Kyodo.

Južnokorejsku delegaciju će predvoditi vojni pukovnik Cho Yong Geun.

Visoki južnokorejski zvaničnici su se na sastanku sa delegacijom Sjeverne Koreje u Pjongjangu dogovorili da bi se na predstojećem samitu između predsjednika Moon Jae-ina i Kim Jong-una trebalo razgovarati o konkretnim mjerama za sprečavanje vojnih sukoba između Koreja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano