19. Juna 2019.

Vučić kaže kako Srbija ima tri cilja na Kosovu

aleksandar-vucic-1346971823-192223

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako su osnovni ciljevi Beograda na Kosovu očuvanje mira i stabilnosti, zaštita državnih interesa i osiguranje imovinskih prava kosovskih Srba.

“Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas”, rekao je srbijanski šef države u dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), prenosi Hina.

Uz očuvanje mira i stabilnosti, Vučić je kao drugi cilj istakao zaštitu državnih interesa i imovinskih prava, ocijenivši da je to “najteži dio”.

Kao treći cilj, Vučić je naveo očuvanje svih prava Srba na Kosovu, njihovu bezbjednost i uslove da “djeca mogu nesmetano ići u škole i kina i družiti se s vršnjacima”.

Naglašavajući kako “treba govoriti istinu”, Vučić je definiciju države protumačio kroz tri elementa – teritorij, stanovništvo, vojsku i policiju, istakavši kako od ta tri elementa Srbija “samo u pojedinim dijelovima na Kosovu ima stanovništvo i – ništa više”.

Vučić je, za RTS ,rekao kako će sa svim eventualnim prijedlozima “izići pred građane” i reći što je urađeno.

Srbijanski šef države rekao je kako njemačku kancelarku Angelu Merkel smatra “iskrenim prijateljem“.

“Nju doživljavamo iskrenim prijateljem. Ona nas je spasila sukoba s Hrvatima, do kog je moglo doći zbog krize s migrantima kad su Mađari podigli zid”, rekao je Vučić, ne obrazlažući detaljnije tu svoju tvrdnju.

Na pitanje kakav mu je stav poslije izjave kancelarke Merkel da nema promjene granica, Vučić je naglasio kako su Njemačka i SAD “razgraničili” Srbiju onog trenutka kada su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova.

“Zato kad kažu da su protiv razgraničenja, to znači da su protiv promjene granica koje su uspostavili na našu štetu”, rekao je Vučić.

On se požalio kako ga mnogi, posebno u Srbiji, napadaju upravo zato jer ne prihvata takve granice.

Vučić je izjavio kako neće govoriti o konkretnim rješenjima za Kosovo, “jer ih još uvijek nema”.

Prošle sedmice, Vučić je izjavio da se “zalaže za razgraničenje” s Albancima.

“Da imamo teritoriju za koji se ne zna ko ga kako tretira, i šta kome pripada – to je uvijek izvor potencijalnih sukoba i problema”, rekao je Vučić novinarima u vojvođanskom mjestu Šidu. “Ja se zalažem i to ne krijem, svakako se zalažem, i to je politika koju predstavljam, a hoće li ona dobiti podršku naroda ili ne, ali se ja zalažem za razgraničenje s Albancima”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u srijedu je izjavio kako neće biti podjele Kosova, niti autonomije za Srbe. Na konferenciji za medije, kosovski predsjednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina, koja je u Srbiji, pripoji Kosovu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano