21. Februara 2019.

Vučić nije optimista oko sporazuma s Kosovom

iv

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nada se ulasku Srbije u Europsku uniju 2025. godine, ali nije optimista po pitanju postizanja sporazuma s Kosovom, rekao je u razgovoru za španske novine El País.

“Srpsko društvo je pomalo iscrpljeno. Počeli smo ovaj proces 2000. i već se 18 godina nalazimo u njemu. Nadam se da ćemo biti spremni završiti ovo 2025. godine (kako predlaže Evropska komisija), ali to nije sigurno jer zavisi o zemljama EU-a. Istovremeno nam je Kosovo prepreka“, rekao je Vučić tokom boravka u Sofiji na summitu EU-zapadni Balkan.

Kosovo se jednostrano odcijepilo od Srbije prije deset godina, a odbijanje priznanja njegove nezavisnosti prepreka je ulasku Srbije u klub od 28 zemalja. U Bruxellesu, ključnim smatraju sporazum između Beograda i Prištine ako Srbija želi ući u EU.

“To uopšte nije jednostavno. Još uvijek je puno mržnje (između Srba i Kosovara), ali je moramo nadići i nastojati pronaći kompromis. Pitate li me da li sam optimista – nisam. Ali, u svakom slučaju, uložićemo velike napore kako bi smo postigli sporazum. Ne mogu garantovati da će druga strana učiniti isto”, rekao je.

Pravoslavna crkva smatra Kosovo srcem Srbije i duhovnom kolijevkom svoje vjere, te je poručila da se ne isplati ući u EU ako je cijena nezavisnost Kosova.

“Jako su me zaboljele te riječi. Ali, ne radi se o debati ‘s Kosovom’ ili ‘bez Kosova'…radi se o postizanju sporazuma i pronalasku rješenja”, kaže Vučić.

Španija je, uz Rumuniju, Slovačku, Grčku i Cipar, jedna od pet zemalja EU-a koje nisu priznale Kosovo. Španski premijer Mariano Rajoy odbio je prisustvovati summitu u Sofiji, jer su na sastancima učestvovali lideri Kosova. Španija se kući suočava sa zahtjevom za nezavisnošću pokrajina Katalonije i Baskije. U četvrtak je katalonskim predsjednikom vlade izabran zagovornik nezavisnosti, dok se ranije ovaj mjesec raspustila baskijska separatistička organizacija ETA, najaviviši političku borbu za samostalnost umjesto oružane, prenosi Hina.

El País piše kako je Aleksandar Vučić “u svojoj mladosti bio ultranacionalist zapaljene retorike i ministar informisanja diktatora Slobodana Miloševića, a da se transformisao u žestokog evropejca, čiji je cilj postići ulazak Srbije u EU”. “Prikazuje se pomirljivom osobom”, napominju te najprodavanije dnevne novine u Španjolskoj.

“Smatram da kada pogledaš prema budućnosti, ono što želiš jest dovoljno radnih mjesta za mlade. U protivnom, za nas neće biti budućnosti. Moramo ostaviti iza sebe svoje sukobe, svoje borbe”, rekao je Vučić.

Dodaje kako bi oružani sukob vezan uz Kosovo ili druge etničke tenzije “ubio Srbiju”.

“Imali smo puno ratova koje nismo htjeli u 20. vijeku, potrebno ih je ostaviti ondje, te donijeti mir i stabilnost u čitavu regiju, a takođe i Srbiju”, napominje.

El País navodi kako Vučić računa na uvažavanje njemačke kancelarke Angele Merkel, dok istovremeno održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ujutro na početku dana, kako je rekao za novine Financial Times, ima jednosatni kurs iz ruskog jezika, a najdraži pisac mu je Dostojevski. Više puta je pročitao Braću Karamazove, svoj omiljeni roman.

Tvrdi da mu Putin nikada nije ponudio drugačiji put od onoga prema Evropskoj uniji.

“Ne, da vam budem iskren. On je prijatelj Srbije, ali je uvijek poštivao naš izbor“, rekao je Vučić.

Evropski lideri skeptični prema ulasku Srbije u EU ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo. Neki ga smatraju ruskim “trojanskim konjem”, kojim bi se Moskva infiltrirala u Bruxelles, te ga iznustra razrušila.

Vučić se na to smije, navodi El País, te tvrdi kako nema ničega lošeg u prijateljstvu s Rusima.

“Rusi, kao i Španci, podržavaju našu teritorijalnu cjelovitost. Dođete li u Srbiju i pitate ljude koga preferiraju, Špance ili Dance, njih 90 posto će vam reći Španjce. To je povezano sa situacijom oko Kosova“, kaže.

Dodaje kako je španski premijer Rajoy “jako popularan, premda ga vjerovatno za to nije briga“.

El País navodi kako se Vučića kritikujezbog opsjednutosti za kontrolisanjem medija u Srbiji “gdje ne postoji raznovrstnost tradicionalnih medija”.

On to ne vidi tako.

“Podržavam raznovrsnost medija. To što se govori o meni ponekad je gore od onoga što se može reći o nekome. Uključujući kada kažu Vučić je gay (…). Ali, naravno da moramo stvoriti demokratski prostor u kome mediji mogu raditi“.

El País podsjeća kako su ga 2015. godine “skoro linčovali“ kada je došao u Srebrenicu tokom obilježavanja žrtava ubistva 8.000 muslimana koje su ubile srpske trupe pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića. Oni koji su ga čekali ondje nisu zaboravili svoju prošlost, te su ga gađali kamenjem, cipelama i bocama. Morao je pobjeći na cestu.

Uprkos tome, namjerava se vratiti ondje.

“Da, jer ne razumijem ljude koji su me napali. Ne razumijem taj osjećaj, njihove emocije. Ali, siguran sam da će biti prilike da se vratim ondje kada moj čin bude poštovan. Tada ću odati počast žrtvama”, zaključio je Vučić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano