19. Juna 2019.

Vujanović rekorder u pomilovanjima

profimedia-0187831069

Filip Vujanović, bivši crnogorski predsjednik, ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regije po broju pomilovanja.

Od zatvora je poštedio 500 osuđenika, a epitet predsjednika “mekog srca” pratile su kritike ne samo zbog neuobičajene statistike, već i zbog toga koje je ljude osuđene za teška krivična djela, kroz institut pomilovanja, poštedio kazne.

Bivši predsjednik Filip Vujanović za 15 godina vladavine primio je oko 2.500 molbi za pomilovanje, a pomilovo ih je petinu. Sve, kaže, po zakonu.

“Ne pripadam, kako se manipulišr, predsjednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima. Ja sam za ovih 15 godina slijedio državnu politiku, koja je kroz proces resocijalizacije pratila izvršenje krivičnih sankcija i potrebu da se upućuju na izdržavanje kazne, koji čekaju izdržavanje kazne”,izjavio  je Vujanović za RTCG.

Predsjednik na kraju svake godine objavi broj primljenih molbi i broj onih koje je odobrio. Umjesto imena, poznati su inicijali zatvorenika, što nevladinom sektoru otežava praćenje sistema pomilovanja, ali i formiranje statistike.

Vujanović je naveo kako nije bilo nijednog pomilovanja za koje nije imao pozitivno mišljenje ministra pravde, koji predsjedniku dostavlja prijedlog da li bi neki zatvorenik trebalo ili ne da bude pomilovan, a oni su utvrdili da su pomilovanja uglavnom dana za laka krivična djela, a kratke kazne pretvarane u uslovne  ili novčane.

Novi zakon o pomilovanju stupio je na snagu prije skoro šest godina. Njime je ukinuto obavezno mišljenje suda, a predsjedniku je data mogućnost da oprašta na svoju inicijativu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano