16. Februara 2019.

Xi Jingping pohvalio mirovne napore Kim Jong Una

https _s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_1_4_8_1_13531841-1-eng-GB_20180330_CroppedKimXi

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je snažnu podršku gostujućem sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu, hvaleći “pozitivan” ishod samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i obećao nepoljuljano prijateljstvo.

Sastajući se s Kimom u njegovoj trećoj posjeti Kini u ovoj godini i samo sedmicu nakon sastanka Kima i Trumpa u Singapuru 12. juna, Xi je izjavio kako je Kina spremna da igra pozitivnu ulogu u promovisanju mirovnog procesa na Korejskom poluotoku.

Kimova posjeta posljednja je u bujici diplomatskih kontakata, i za razliku od njegove dvije prethodne posjete Kini, vlada je objavila njegovo prisustvo u gostujućoj zemlji umjesto da je čekala na njegov odlazak.

Xi je poručio Kimu da je veoma sretan zbog “pozitivnog” ishoda sastanka s Trumpom i što je postignut bitan konsenzus oko denuklearizacije i uspostavljanja mehanizma za trajni mir, prenosi kineska državna televizija.

“Bez obzira na promjene u međunarodnoj i regionalnoj situaciji, rezolutna pozicija kineske partije i vlade prema na učvršćenju i razvoju kinesko-sjevernokorejskih odnosa ostaće ista”, navodi se u televizijskom izvještaju Xijeva izjava.

“Prijateljstvo kineskog prema sjevernokorejskom narodu i kineska podrška socijalističkoj Sjevernoj Koreji neće se promijeniti”,dodao je Xi.

Kim je poručio Xiju kako se nada da će sarađivati s kineskom i drugim stranama na unaprijeđenju mirovnog procesa, javila je kineska državna televizija, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano