21. Februara 2019.

Za 150. rođendan pjesnika: Promocija knjige Alekse Šantića "Ostajte ovdje"

Povodom 150. rođendana najvećeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića, u četvrtak, 21. juna s početkom u 19 sati, u Ćorovića kući, u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar i SPKD Prosvjeta Sarajevo, održaće se promocija knjige “Ostajte ovdje”.

Knjigu je uredila Dragana Tomašević, a priredila Dijana Hadžizukić. O Šantiću će govoriti Lejla Žujo-Marić I Irma Marić, dok će moderator biti Fatima Trbonja.

U muzičkom dijelu promocije nastupit će Mustafa Šantić, dok će stihove čitati Milica Mihić i Sejo Đulić.

“Svaki tumač Šantićeva djela, kao i svaki priređivač njegovih izabranih pjesama u posljednjih je šezdeset godina uveo u svoj rad i vlastiti položaj u povijesti pretvorivši čitanje Šantićeva opusa u veliki Dijalog sa vremenom i historijom. Zahvaljujući tome, Šantić je popularan pjesnik od 1891. godine do danas, a, kako smo vidjeli, književna kritika i istorija mu, kako vrijeme odmiče, daju sve značajnije mjesto, pogotovo u historiji književnosti Bosne i Hercegovine. Neka ova knjiga sabranih izabranih pjesama Alekse Šantića objavljena u povodu njegovog sto pedesetog rođendana posluži budućim istraživačima kao polazište za nove dijaloge sa starim, velikim pjesnikom”, iz recenzije prof. dr. Dijane Hadžizukić.

Ulaz je besplatan, a posebna atmosfera Ćorovića kuće, mjesta u kome je živio i stvarao jedan od naših najvećih pjesnika, garantuje veče za pamćenje, poručuju organizatori.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano