21. Maja 2019.

Zabrinjavajuće visoka stopa raka grlića materice u HNK-u

rak-materice

U periodu od 21.01. – 28.01.2019. godine, širom Evrope obilježava se sedmica prevencije karcinoma grlića materice. Cilj navedene kampanje je podizanje svijesti o zdravstvenoj kulturi kod žena i nivoa znanja o raku grlića materice, saopšteno je iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Prema izvještaju IARC za 2018. godinu, karcinom grlića materice se nalazi na 4. mjestu po oboljevanju od karcinoma u svijetu sa incidencom od 13,1 na 100 000 stanovnika. Posmatrajući stopu oboljevanja u zemljama regiona, BiH se nalazi na prvom mjestu sa incidencom od 23,1/100 000 stanovnika. Zatim slijedi Srbija, sa stopom  incidencije od  20,3/100 000 st.,  te Hrvatska sa stopom incidencije od 7,9/100 000 stanovnika.

Na području HNK-a rak grlića materice takođe se nalazi na 4. mjestu sa stopom incidencije od 19,3/100 000 stanovnika. Navedene stope su zabrinjavajuće visoke, obzirom da se 80% karcinoma grlića materice može prevenirati.

Najbolji način prevencije ovog raka je edukacija mladih o odgovornom seksualnom ponašanju, vakcinacija protiv HPV-a i redovni ginekološki pregledi PAPA-testom ili tekućom citologijom.

Preventivni ginekološki pregledi ostaju osnovna i najznačanija mjera prevencije karcinoma grlića materice.

Svaka žena treba obavljati PAPA-test tri godine nakon početka spolno aktivnog života te ga redovno ponavljati. Pozitivan nalaz PAPA-testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama. PAPA-test se preporučuje i ženama koje nisu polno aktivne. Redovnim PAPA-testiranjem smanjuje se rizik umiranja od raka vrata materice za 90 posto.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano