16. Juna 2019.

Zaev: Podnijeću ostavku ako EU ne odobri datum pregovora

P034648001201-835079-1024x683

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako će podnijeti ostavku ako Evropska unija u junu njegovoj zemlji ne odobri datum početka pregovora o članstvu.

Zaev je naglasio da je EU to obećala, a Sjeverna Makedonija zaslužila zbog sprovedenih reformi i naročito sporazuma o sređivanju odnosa s Grčkom i Bugarskom, prenosi Beta.

On je, takođe, rekao kako ne vjeruje da bi, u slučaju da EU ne odobri početak pregovora s Albanijom, to dovelo do stvaranja “Velike Albanije”, što bi bilo nemoguće, jer to ne bi dozvolio ni NATO, čija je Albanija članica.

Na pitanje kako gleda na to da je Evropska komisija predložila da se datum pregovora odobri istovremeno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koja za to ima male izglede, jer je u teškoj političkoj krizi, pa zato sad ta odluka izmiče i za njegovu zemlju, Zaev je odgovorio da bi bilo nepravedno da njegova zemlja bude zaustavljena zbog Albanije.

Zaev je posebno predočio da bi njegova vlada, ako ne dobije datuma za početak pregovora, izgubila većinu u parlamentu, te da bi “zaprijetila opasnost da se vrati nacionalizam i ekstremizam”, kakav je ranije postojao i “razorio prava i demokratske slobode, kao osnove normalne zemlje”.

On je rekao da na to ne bi čekao, već bi odmah dao ostavku.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game