27. Maja 2019.

Zajednička akcija čišćenja Parka prirode „Blidinje“

Krajem prošle sedmice je završena trodnevna akcija čišćenja, u kojoj je učestvovalo 300 učenika iz pet osnovnih škola i 30 volontera iz sedam udruženja građana iz Jablanice, Posušja i Tomislavgrada na području Parka prirode „Blidinje“.

Ova akcija označava početak šire kampanje za prevenciju nepravilnog odlaganja otpada, te jačanja svijesti o važnosti zaštite prirode i okoline na području Parka prirode „Blidinje”, koja se provodi pod sloganom „Malo je potrebno da napraviš promjenu”. U sklopu kampanje, organizovana su i predavanja o ekologiji, prirodnom i kulturnom nasljeđu, opasnostima u prirodi, te zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Kampanja je rezultat inicijative Udruženja „Visit Blidinje“, uz podršku EU ProLocal programa, koji podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije, kao i unaprjeđenje lokalne privrede. Podršku u implementaciji su pružili i opštine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola, te članovi planinarskih društava, gorskih službi spašavanja i ostalih udruženja koja djeluju na području ovog Parka prirode. Upravo je saradnja više lokalnih uprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora to što ovu incijativu čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije čišćenja, na pet lokacija na području Parka prirode sakupljeno je ukupno 2.000 kilograma otpada, najviše staklenih boca, limenki, starih konzervi i guma.

„Akcija jeste lokalnog karaktera, ali je iznimno važna za čitavu državu. jer odražava duh kolektivne savjesti i zajedničkog cilja za sve nas u BiH, ali i na ovoj zelenoj planeti“, kaže Ante Vukadin, predsjednik Planinarskog društva “Orlova stina” iz Tomislavgrada, čiji su članovi učestvovali u akciji čišćenja.

EU ProLocal Program podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije, doprinoseći na taj način unaprjeđenju lokalne privrede. U tom cilju, radi se na uvođenju višekratnih vrećica za otpad, postavljanju zelenih ostrva, te uvođenju eko patrole. Posebna pažnja u okviru programa posvećena je održivom razvoju, što odražavaju i ovakve aktivnosti.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura, a dodatnih 4 miliona eura je obezbijedila Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

J. P.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano