16. Juna 2019.

Zamjenik Dalipagić na Ministarskom okruglom stolu o saobraćaju i klimatskim promjenama

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na Ministarskom okruglom stolu o saobraćaju i klimatskim promjenama COP24, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Leipzigu.

Govoreći o tome kako Bosna i Hercegovina konstantno ulaže napore kako bi ispunila obaveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obaveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem Ujedinjenih nacija, zamjenik Dalipagić je naveo konkretne mjere koje će naša zemlja pokušati preduzeti u narednom periodu u cilju zaštite okoline od zagađenja nastalog uticajem prometa. Pri tome je posebno izdvojio podsticaje za korištenje vozila niske potrošnje i uvoz hibridnih i električnih vozila, te korištenje željezničkog umjesto cestovnog saobraćaja.

„U Bosni i Hercegovini 1. juna na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za korištena vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu i EKO-6 za uvoz novih vozila. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo saobraćaja i veza pooštravaju se uslovi za korištenje vozila koja saobraćaju u Bosni i Hercegovini, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta izduvnih gasova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila. Rezultati ovakvih ispitivanja će se pratiti kako bismo znali stvarne učinke uvedenih mjera“, istakao je Dalipagić.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano