21. Marta 2019.

Zavodi preuzimaju finansiranje nabavke inzulinskih pumpi

zzo hnk

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je sastanak svih direktora kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, koji je održan u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a. u Mostaru. Pored predstavnika zavoda sastanku je prisustvovala i Draženka Maličbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH.

Sastanak je podijeljen u dva dijela i to edukativni dio i dio u kome su predstavnici zavoda razgovarali o radu komisija za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih osoba na teret sredstava federalnog fonda solidarnosti, tekućoj problematici vezanoj za primjenu postojeće Tarife zdravstvenih usluga, te prijedlogu za unaprjeđenje zdravstvene zaštite djece do 18 godina oboljele od dijabetesa kroz nabavku inzulinskih pumpi na teret sredstava Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

U edukativnom dijelu sastanka, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO HNK-a Marija Buhač, održala je predavanje na temu “DRG kao model finansiranja u sustavu zdravstva”, te predstavila rezultate ovog Zavoda u razvoju i implementaciji DRG-a u ugovornim bolnicama Hercegovačko – neretvanskog kantona. Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Draženka Maličbegović pohvalila je rad Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a na aktivnostima i postignutom napretku u primjeni DRG-a, istakavši kako je to jedini Zavod u FBiH koji koristi DRG gruper, te pozvala ostale zavode da slijede primjer ovoga Zavoda.

Nakon edukativnog dijela sastanka i razgovora o DRG-um direktori zavoda razmatrali su pitanja iz dnevnog reda. Usaglašeno je kako će, nakon što budu osigurana finansijska sredstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH preuzeti finansranje nabavke inzulinskih pumpi za djecu do navršenih 18 godina života oboljele od dijabetesa, a kantonalni zavodi bi trebali finansirati setove za inzulinske pumpe.

Zaključeno je kako će se ovakvi sastanci održavati i u budućnosti, a sve u cilju bolje i ujednačenije zdravstvene zaštite osiguranika u FBiH.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano