21. Novembra 2018.

Završen 13. NAFF: Grand Prix osvojio irski film „An Island“

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF svečano je sinoć zatvoreno. ceremonijom proglašenja pobjednika u 9. kategorija, a nakon pet dana trajanja Festivala, konačno su objavljeni i dobitnici nagrada.

Film koji je osvojio Grand Prix Festivala „An Island“ , osvojio je još jednu nagradu i to za najbolju muziku. Autor filma je Rory Byrne, inače reditelj koji radi u studiju And Maps And Plans u Dublinu.

Film govori o fizičkom i emocionalnom putovanju jednog usamljenog istraživača, koji pokušava doseći vrh zabačenog ostrva.

„Zahvaljujem se svima, prije svega oranizatorima Festivala, koji su omogućili da prijavim svoj film na NAFF. Zatim žiriju, koji je odabrao upravo moj film kao najbolji, ali želim izraziti i veliko zadovoljstvo što sam, zahvaljujući ovom Festivalu, upoznao mnoge autora iz cijelog svijeta“, kazao je dobitnik Grand Prixa.

Nagrada koja se dodjeluje za likovnost ove godine otišla je u ruke autora iz Velike Britanije, a to je Matthew Lee i njegov film „Cabin Pressure“.

Za najbolji studentski film proglašen je „YS“ iz Francuske, čiji su autori François Letty, Léa Arachtingi, Simon Goeneutte-Lefevre, Marion Patin, Yves-Guillaume Pecquet, Jeremy Violier.

Film „The Swimming lesson“ iz Rusije osvojio je Nagradu za najbolju animaciju ostale tehnike, autorice Tatyane Okruzhnove.

Jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od prošle godine na NAFF-u je i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića, a dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za dalji rad. Ove godine dobitnik je Vojin Vasović za film „Dvaput davno“ – film kako i Vojin voli da kaže dolazi iz Kanade i Srbije.

Uporedo sa projekcijama u Neumu, filmovi na NAFF-u ove godine prikazivani su i u Mostaru. Nagrada Grada Mostara otišla je u ruke čovjeka koji za sebe voli da kaže da je rođen u bivšoj Jugoslaviji, ali već duži niz godina živi i radi u SAD-u. Mostarac Goran Fazil i njegov film „Kreacija nacije“ dobitnici su ove nagrade.

Nagrada za najbolju 3D animaciju dodijeljena je filmu „La Boite“ iz Francuske, a autori su grupa studenata Škole animacije ESMA. Ali ,još jedan francuski film je dobio nagradu i to onu za najbolju 2D animaciju – film koji se zove „5 Euros“, autora Sergea Elissaldea.

Nakon svečanosti dodjele nagrada, gosti Festivala su uživali u projekcijama nagrađenih filmova, a nakon toga i u zabavi koji su priredili organizatori.

Na NAFF-u je ove godine prikazano ukupno 56 ostvarenja u Takmičarskom programu, te 17 u Panorami.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano