18. Septembra 2018.

Završena sjednica Predstavničkog doma PS BiH

PD 3

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji je predložio poslanik Mirsad Mešić, a kojim je predviđeno da postojeći model naplate RTV takse putem telekom operatera bude nastavljen do kraja godine.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, koje su predložili poslanici Mirsad Mešić i Denis Bećirović, a koji predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH. Usvojen je i njihov Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović.

Predloženim izmjenama bi bili izjednačeni koeficijenti za obračun plate za državne i policijske službenike, odnosno koeficijenti za obračun plate za policijske službenike od čina „mlađi inspektor“ do čina“ glavni inspektor“ bili bi izjednačeni s koeficijentima državnih službenika od radnog mjesta „stručni saradnik“ do radnog mjesta „rukovodeći državni službenik“.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, a kojim se propisuje kazna od 150 do 500 KM za prekršaj odgovorne osobe u organu uprave ukoliko odbije postupiti po zahtjevima PS BiH.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je predložilo Vijeće ministara BiH radi usklađivanja sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Ovim izmjenama i dopunama, roba koja je do sada pri uvozu u BiH bile oslobođena od carine, bila bi oslobođena i PDV-a koji iznosi 17 posto.

Poslanici su, između ostalog, usvojili i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2016. godinu, te Ocjenu primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano